сряда, 29 януари 2014 г.

Tortilla de patatas /Картофена тортия



Изглежда доста голяма, но обичам "да има", затова винаги слагам повечко от продуктите.
Има хора, които оприличават Испанската тортия на нашият Пататник, но според мен единствената прилика е, че и двете ястия се правят с картофи.
Това е традиционната рецепта, в която има единствено сол. 
Познатите разновидности са с чушка, хамон/ вид сухо-сушена испанска шунка, приготвена от заден бут на прасе/, риба тон, кашкавал и куп други продукти.
Моята майка дори я "побългарява" малко, като добавя черен пипер. Според мен добрата Тортия се постига с тренинг, в който експериментираш, докато откриеш предпочитания вкус и вариант.
И така:
4-5 средно големи картофа
4-5 яйца
1 глава лук
зехтин
сол

Започвам с пояснението, че оригиналната рецепта е със зехтин, но може спокойно да се замени с олио, ако нямате зехтин или не го харесвате.


Нарязваме картофите на шайби, лука на ситно.




Изсипваме картофите в тенджера с капак, в повечко нагорещено олио, така че да ги покрие. Добавяме и нарязаният лук. Задушаваме задължително с капак, на слаб огън. Много е важно картофите и лука да се задушат, а не да се пържат.



От време на време разбъркваме. Когато поомекнат, периодично ги "накълцваме" с решетъчна лъжица и пак разбъркваме. Докато се получат малки парченца. Задушаваме, докато са напълно готови и картофите, и лука.







Когато картофите са готови, ги слагаме в гевгир, за да се изцедят напълно от олиото.  И ги оставяме да изстинат. 
В отделен съд разбиваме яйцата.






 След като картофите са изстинали, ги добавяме към яйцата, така че сместта да не е много рядка, но и да не остават сухи картофите. При необходимост яйцата може да са с 1-2 повече, в зависимост от сместта.




Предпочитам тиганът да е по- тесен, но дълбок. Диаметъра да е не повече от 20 см. Въпреки че доста хора го правят и в по- широк тиган, тогава Тортията става по- тънка. 
Тук вие преценяте кой вариант да изберете.
Загряваме малко олио и изсипваме сместта, като хубаво пристискаме с вилицата, за да стане плътна сместта. Огънят задължително да е слаб. Оставя се поне 15 мин.





Обръщането става с плитка чиния. Диаметъра на която е горе- долу колкото на тигана. Ако разполагате със специален тиган за тортия- още по- добре, но моето мнение е, че няма нужда.


Преди да върнем обърнатата тортия в тигана, отново капваме малко олио.


!!! При пърженето умишлено се слага малко олио, за да не се разтече при обръщането.





Обръщаме тортията. Може да се запърже и още, в зависимост от предпочитанията. Когато вече е обърната, с помощта на нож я връщаме в тигана, за да се запърже и от другата страна.


Ако има нужда, оформяме. Пържем до готовност.





Това е готовият резултат!


Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар