събота, 19 април 2014 г.

КОЗУНАК

                                      КОЗУНАК


Необходими продукти:

3 яйца
200- 250 гр. захар
125 гр. олио, мас или масло /може и равни части/
200 гр. кисело мляко
малко повече от 1 кг. брашно
1 кубче мая за хляб
100 мл. прясно мляко
ванилия
ром
кората от 1 лимон
стафиди
жълтък за намазване
захар за поръсване

Първото и най- важно е да се подготвят продуктите.
Всичко трябва да е на стайна температура, най- добре извадени и приготвени от предната вечер. Помещението, в което ще меси, трябва да е много топло, да не се отварят врати, за да не става течение.

Най- напред стафидите се накисват в ром или друг алкохол.
Маята се разтваря в топло мляко, към което се добавят 2-3 с.л. брашно, за да стане на кашичка. Докато се активизира, може да се пресее брашното. За по- лесно, директно в съда, в който ще се меси.

В друг подходящ съд се разбиват яйцата, после се добавя захарта. Аз ползвах миксер. После се добавят киселото мляко, мазнината и отново се разбиват добре, докато захарта се разтопи. Добавят се настърганата кора от лимон и ванилията.

В брашното се прави кладенче, изсипва се вече готовата мая и сместа с яйцата. Започва месенето. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. При необходимост може да се добави още малко брашно.

След като се !!!омеси добре!!!, се оформя и се оставя в съда, в който ще се пече, докато поне удвои обема си. Задължително втасва отново в много топло помещение. Може да се покрие с кърпа. Обикновено е достатъчен малко повече от час.

След като вече е готов, се намазва с разбитият жълтък, поръсва се със захар и стафиди, които се прибавят естествено без алкохола, вече изцедени.

По желание стафиди могат да се добавят и в козунака. Също така може да се добави шоколад, локум, мармалад...

Пече се в предварително загрята фурна, на не повече от 170 градуса, за около 50 мин. 
!!! Но все пак зависи от фурната!!! Най- добре да се проверява с дървена клечка, преди да се извади.



Добър апетит!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар