събота, 19 април 2014 г.

Великденски курабии

Много обичам курабии, но винаги са ми миришели на амоняк. Особено току що изпечените. Затова всяка година сменям рецепти...
Докато не опитах тази. Просто нямам думи. Единственият аромат, който се усеща е на ванилия и прясно печени курабийки...
Рецептата ми е от сестрата на ММ, който искаше изрично от "обикновените курабийки", които са малко по- дебелички.


Необходими продукти:

4 яйца
1 1/2 кисело мляко
1 амонячна сода
3 к.ч. олио
1 1/2 ч.ч. захар
ванилия
кора от лимон
брашно, колкото поеме, до меко тесто
жълтък за намазване
захар за поръсване

Честно казано много си помогнах с миксера. Използвах приставките за брашно.
Разбих яйцата и към тях добавих захарта, след това киселото мляко, в което изсипах амонячната сода. След като разбърках добре, добавих и олиото, с ванилията и кората от лимон.
Брашното, което пресях предварително, започнах да добавям постепенно. По мои изчисления около килограм.
След като вече стана доста гъсто и не може да се бърка с приставките на миксера, започнах да го меся на ръка.
Както написах по- горе - тестото трябва да е меко.
Идва ред на формичките- по вкус и желание.
Тестото се разточва малко по- дебеличко. Изрязват се желаните форми и се редят в намазнени тави. Мажат се с разбит жълтък и се поръсват със захар.
Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до желаното. 

Оставят се да изстинат и после се поставят в найлонов плик или торбичка, завръзват се и така се съхраняват няколко дни.

Успех!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар