понеделник, 12 септември 2016 г.

Торта с червено цвекло

От много време гледам из руските сайтове всякакви сладкиши с червено цвекло.
И понеже сме големи почитатели на цвеклото (основно на салати), реших да пробвам вариант с торта.
Оказа се много лесна, бърза и тоолкова вкусна, че всички останаха повече от впечатлени!





Продукти:
* 4 яйца
* 230 гр. захар
* 1с.л.екстракт от ванилия
* 200 гр. цвекло (настъргано и добре отцедено)
* 1 ч.ч. олио без аромат
* 250 гр. брашно
* 1 бакпулвер





* Фурната се загрява на 170 градуса, без вентилатор.
Използват се 3 еднакви по големина алуминиеви форми. Препоръчително е дъното им да се покрие с хартия за печене.

* Червеното цвекло се настъргва на едро ренде и се оцежда много добре от сока. 
Препоръчително е да се работи с ръкавици.
Пасира се, заедно с олиото, с пасатор или кухненски робот, до получаване на хомогенна смес.

* Яйцата се разбиват със захарта, до получаване на пухкав крем. Добавя се екстракт от ванилия.
После се добавя сместа от цвеклото и олиото и се разбърква на слаби обороти, до хомогенна смес.

* Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се добавя към останалите продукти.
Отново се бърка на бавни обороти.

* Сместа се разпределя по равно в 3-те форми. Може да се използва кухненска везна.
Пекат се за около 25- 30 мин.

* След изпичането, блатовете се оставят да се охладят за около 30 мин. и после се изваждат на решетка, до пълното им изстиване.
В случай на необходимост, ако са бухнали по средата, се изравняват с нож.





За крема:
Продукти:
750 гр. Маскарпоне
500 гр. Ягоди
120 гр. Пудра захар
* Ягодите се пасират с пудрата захар.

* Маскарпонето се разбива хубаво с миксер и към него се добавят разбитите ягоди. Разбърква се с дървена шпатула или на бавни обороти с миксер.
* Кремът става толкова стегнат, че няма нужда от желатин.

*Тортата се реди в ринг, за да стегне добре и равномерно.
Редуват се блат и крем, като се оставя крем и за покриване на тортата.
По желание се измазва и отстрани.
Най- вкусна е след като стегне в хладилника поне една нощ.






ДОБЪР АПЕТИТ!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар