събота, 15 август 2020 г.

Ориз на фурна по Валенсиански / Arroz al horno Valenciano


Благодарение на една страхотна съседка (валенсианка), това ястие влезе в нашият дом и се настани трайно!

Няколко пъти си го поръчвахме по заведения и моят мъж все заключваше, че "не е като на Пили".

Затова Пили ми направи списък с необходимите продукти, напазарувах и тя дойде вкъщи, за да ме научи.

Показа ми го така, както го приготвят по домовете.

Има вариант и с добавено пилешко, без магданоз или без бекон.

Аз представям тази, която тя ми показа.


Необходими продукти:

500 гр. Свински ребърца, с повече месо

200- 250 гр. Суров бекон

4- 5 парчета кървавица (бахур)

2 средно големи картофа

2 средно големи домата

1 цяла глава чесън + 3- 4 скилидки

1 ч.ч. Ориз (хубаво е да е качествен)

200 гр. Пържено доматено пюре

1 буркан (консерва) нахут

500 мл. Бульон

Магданоз

Червен пипер 

Шафран

Зехтин

Сол


Нужни са 2 тигана.

За това ястие, олиото е категорично забранено!


Начин на приготвяне:

В единият тиган се слагат ребърцата, в не много зехтин.


Посоляват се и се изпържват до готовност.

Отделят се настрани.

Следва беконът, който е хубаво да се нареже на парчета, с широчина 3 пръста.


Той също се отделя в съд.

Накрая и кървавицата.


По същият начин.

В това време, в другият тиган, се изпържват картофите, които са нарязани на шайби, с дебелина около половин сантиметър.




Осоляват се и се отстраняват.

Доматите на шайби (отново 1/2 см. дебелина), също се запечатват.


В саханче, се счукват 3- 4 скилидки чесън, заедно с 3- 4 стръка магданоз.

В тиганът от доматите, при нужда се добавя малко зехтин, задушава се чесъна с магданоза, като се внимава да не загори.


Добавя се доматеното пюре, шафран, червен пипер, нахуда и накрая ориза, който няма нужда да се мие предварително.


Осолява се, като се има предвид, че месата вече са осолени.

Ако нямате бульон, можете да сипете вода, в тигана, където се приготвиха месата и да оставите са заври.

В тавата се нарежда сместа с ориза, месата (без кървавицата), разбъркват се, отгоре се редят картофите, доматите и кървавицата.

По средата се слага цялата глава чесън, като леко се разрязва един "обръч" по средата.


Залива се с бульона и се запича, в предварително загрята на 250° фурна, за около половин час.


При необходимост се долива вода.




Добър апетит!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар