сряда, 16 май 2018 г.

Линцерови сладки (Линцери)

Няколко години отлагах приготвянето им в домашни условия, защото винаги съм си представяла, че е много трудоемко и си е "голяма играчка".
Нищо подобно!

Престраших се преди 2 години. Малко преди Коледа.
Бяха ми омръзнали традиционните Коледни сладки и исках да опитам нещо ново.
Психически се бях настроила за много часове в кухнята и голямо цапане....

Влюбих се от първата хапка. Още топли, неслепени...

По- късно тези Линцери се оказаха съдбоносни и ще си останат любимите ми сладки.


Необходими продукти:

500 гр. Брашно
250 гр. Краве масло (разтопено на стайна температура)
200 гр. Пудра захар
5 Жълтъка (яйцата е хубаво да са на стайна температура)

Мармалад за слепване (Боровинки, Праскови, Малини, Ягоди, Горски плодове...)

Пудра захар за поръсване



В голяма купа се пресяват брашното и пудрата захар.
Ако използвате кухненски робот за месенето, може да използвате директно купата.

Добавят се жълтъците и маслото, нарязано на тънки филийки.




Омесва се тесто с гладка консистенция.

В зависимост от брашното или големината на жълтъците, е възможно тестото да остане ронливо. Тогава можете да добавите още 1 жълтък.
Ако пък стане прекалено меко и не се "събере", можете да добавите още малко брашно.


Да подчертая обаче, че с тези грамажи никога не ми се е налагало да добавям жълтък или брашно.


Така омесеното тесто, се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника "да почине", поне 2 часа.


След като се извади от хладилника, се оставя на стайна температура за десетина минути.


Реже се на 4 и се разточва кора, с дебелина 0.5 см.


Трябват ви 2 вида формички:
Едните да бъдат цели, а другите- с дупка по средата.


Прилагам няколко снимки за идеи:

Половината се режат с целите формички, а другата половина- с тези, с дупка по средата.


Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене.

Пекат се в предварително загрята на 170* фурна, до леко порозовяване. Времето може да варира, според фурната.

Много е важно да не се прегорят, затова е препоръчително да се следят.

Вадят се и тези, които са с дупката (горната част от линцерите), се поръсват с пудра захар.

Целите (които ще бъдат долната част) се намазват със сладко и се слепват внимателно с горната част (поръсени вече с пудра захар).

Прибират се внимателно, в кутии с капак, които се затварят плътно.

Най- вкусни са, ако се консумират няколко дни по- късно, дори и седмица.

А само изпечени, могат да се съхранят и почти месец, отново в кутии.

Добър апетит!!!







Няма коментари:

Публикуване на коментар