неделя, 23 ноември 2014 г.

Торта "Бяла Неделя"





Тази торта в вече в графа "Любими".
Тъй като съм спазвала рецептата от "Кухнята на Звездев", публикувам и оригиналната рецепта от сайта.
Разликата е, че на мен ролките не ми се получиха, затова използвах шоколадови стърготини.
Освен това опитах да я направя и с ванилов блат, който вариант се оказа също толкова успешен.


  • За блата
  • 7 с.л. брашно
  • 7 яйца
  • 7 с.л. захар
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 ч.л. какао
  • За крема
  • 1 л прясно мляко
  • 400 г захар
  • 180 г брашно
  • 50 г нишесте
  • 200 г краве масло
  • За сметаната
  • 1 л животинска сметана
  • 400 г захар
  • За гриляж
  • 300 г захар
  • 100 г орехови ядки
  • масло за намазване
  • За сиропа
  • 1 чаша захар
  • 2 чаши вода
  • За бялата заливка
  • 500 г сметана
  • 200 г захар
  • 125 г краве масло-1 пакетче
  • 500 г бял шоколад
  • ролки шоколад за украса



Начин на приготвяне


Приготвяме блата на тортата. Отделяме жълтъците и белтъците на 7 яйца със стайна температура. Разбиваме в голяма купа белтъците, прибавяме жълтъците, слагаме захар и постепенно добавяме брашното с бакпулвера. На всяко яйце трябва да съответства 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Прибавяме какао и разбъркваме. Изсипваме сместа във форма и печем около 20-30 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса. Наливаме в касарола прясно мляко, добавяме захар и оставяме да заври. Прибавяме брашно и нишесте, докато разбъркваме. Слагаме в касаролата бял шоколад, изчакваме да се разтопи, за да подготвим крема на тортата. Приготвяме сметаната на тортата. В купа разбиваме животинска сметана и захар. Приготвяме сироп за тортата. В касарола загряваме захар и чаша вода. Приготвяме гриляж. Смесваме 2 чаши захар и 1 чаша орехови ядки. Подготвяме бялата заливка на тортата. В касарола загряваме сметана, прибавяме захар, краве масло, бял шоколад и разбъркваме, докато се получи еднородна смес. Разрязваме изпечения пандишпанов блат на 3 равни части. Сиропираме, нанасяме от белия крем, поръсваме с гриляж. Покриваме с втория блат и редуваме съставките. Поставяме третия блат, сиропираме и зафилваме тортата с бял крем. Шприцоваме украса с помощта на сладкарски пош. Заливаме тортата с бялата заливка, шприцоваме с пош шоколад и с помощта на нож, оформяме украсата под формата на вълнички. Оформяме малки шоколадови ролки от шоколадов кювертюр и финализираме декорацията. Отстрани полепваме с гриляж и завършваме панирането на тортата. Престоява 24 часа в хладилник преди консумация.





По възможност оставете да престои поне няколко часа в хладилник!!!
На последните 2 снимки се вижда какъв е видът на тортата, която се консумира веднага след приготовлението.





Няма коментари:

Публикуване на коментар