Тази торта в вече в графа "Любими".
Тъй като съм спазвала рецептата от "Кухнята на Звездев", публикувам и оригиналната рецепта от сайта.
Разликата е, че на мен ролките не ми се получиха, затова използвах шоколадови стърготини.
Освен това опитах да я направя и с ванилов блат, който вариант се оказа също толкова успешен.
Необходими продукти
- За блата
- 7 с.л. брашно
- 7 яйца
- 7 с.л. захар
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 ч.л. какао
- За крема
- 1 л прясно мляко
- 400 г захар
- 180 г брашно
- 50 г нишесте
- 200 г краве масло
- За сметаната
- 1 л животинска сметана
- 400 г захар
- За гриляж
- 300 г захар
- 100 г орехови ядки
- масло за намазване
- За сиропа
- 1 чаша захар
- 2 чаши вода
- За бялата заливка
- 500 г сметана
- 200 г захар
- 125 г краве масло-1 пакетче
- 500 г бял шоколад
- ролки шоколад за украса
Начин на приготвяне
Приготвяме блата на тортата. Отделяме жълтъците и белтъците на 7 яйца със стайна температура. Разбиваме в голяма купа белтъците, прибавяме жълтъците, слагаме захар и постепенно добавяме брашното с бакпулвера. На всяко яйце трябва да съответства 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Прибавяме какао и разбъркваме. Изсипваме сместа във форма и печем около 20-30 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса. Наливаме в касарола прясно мляко, добавяме захар и оставяме да заври. Прибавяме брашно и нишесте, докато разбъркваме. Слагаме в касаролата бял шоколад, изчакваме да се разтопи, за да подготвим крема на тортата. Приготвяме сметаната на тортата. В купа разбиваме животинска сметана и захар. Приготвяме сироп за тортата. В касарола загряваме захар и чаша вода. Приготвяме гриляж. Смесваме 2 чаши захар и 1 чаша орехови ядки. Подготвяме бялата заливка на тортата. В касарола загряваме сметана, прибавяме захар, краве масло, бял шоколад и разбъркваме, докато се получи еднородна смес. Разрязваме изпечения пандишпанов блат на 3 равни части. Сиропираме, нанасяме от белия крем, поръсваме с гриляж. Покриваме с втория блат и редуваме съставките. Поставяме третия блат, сиропираме и зафилваме тортата с бял крем. Шприцоваме украса с помощта на сладкарски пош. Заливаме тортата с бялата заливка, шприцоваме с пош шоколад и с помощта на нож, оформяме украсата под формата на вълнички. Оформяме малки шоколадови ролки от шоколадов кювертюр и финализираме декорацията. Отстрани полепваме с гриляж и завършваме панирането на тортата. Престоява 24 часа в хладилник преди консумация.
По възможност оставете да престои поне няколко часа в хладилник!!!
На последните 2 снимки се вижда какъв е видът на тортата, която се консумира веднага след приготовлението.
Няма коментари:
Публикуване на коментар