неделя, 12 април 2020 г.

Панакота (Panna cotta) с ягодово кули




Необходими продукти:
500 мл. Сладкарска сметана (35%), на стайна температура
8 гр. Желатин
100 гр. Захар
Ванилия




За ягодовото кули:

450 гр. Ягоди
100 гр. Захар
Сокът от 1/2 лимон


Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва в студена вода (30- 40 мл.), за около 5 мин.
При нужда (ако изсъхне), се добавя още малко вода.



В това време, сметаната, захарта и ванилията се слагат в касерола, на средно силен огън, с непрекъснато бъркане. 



За препоръчване, се използва дървена бъркалка.
Точно, преди да заври, се сваля от огънят, добавя се желатина и се разбърква хубаво, до хомогенизиране.



Разсипва се в подходящи съдове и се прибира в хладилник, за поне 2 часа.

През това време се приготвя Ягодовото кули.

Ягодите се измиват, изчистват се и зе нарязват на ситно.
Отново в касерола, се изсипват, заедно със захарта и сока от лимона.



В началото на силен огън, а после се намалява постепенно, до слаб, за около 20 минути.
Бърка се периодично.
Желаната консистенция е по- близка до сироп, а не гъста, като конфитюр.
Тук е моментът да се пасира.



(По желание, може да се остави и с парченца, като в този случай не се прецежда.)
Прецежда се и се оставя настрани, докато формите/чашките със сметановият крем стегнат.
Ягодовото кули се разпределя равномерно в чашките/формите и се връщат обратно в хладилника.
Декорират се по желание.




Добър апетит!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар