неделя, 5 август 2018 г.

Миди с ориз

За почитателите на морската храна, а и не само...
Отново от поредицата "Бързо, лесно и много вкусно".




Необходими продукти:
1 кг. Миди
1 глава кромид луд
1 глава червена чушка
1 глава зелена чушка
200 гр. Ориз (от дългите сортове или такъв за Паея)
сол
Оцветител за ориз ( Тартразин Е 102)
Зехтин за готвене


Забележка!!!
Оцветителят Тартразин (Е102) се използва, при приготвянето на ориз и е доста разпространен в Испанската кухня. 
За разлика от куркумата, няма вкус или аромат.







Начин на приготвяне:

Първо е ред на мидите.
По- бързо (за около 6- 7 минути), се приготвят в тенджера под налягане.
Месестата част се отделя от черупките и се оставят в подходящ съд за накрая. 


В малко зехтин, се задушават ситно нарязаният лук, червената и зелената чушка.



След като омекнат, към тях се добавя ориза.
Подправя се с малко сол, разбърква се и се оставя за около минута.





Залива се с топла вода, добавя се оцветителя, похлупва се с капак и се оставя да къкри на слаб огън.




При необходимост, се долива още вода.



Изсипват се мидите и се оставя на слаб огън за още около 10 минути.
Като се следи да не изври водата напълно.


След което, котлонът се изключва и се оставя за около 10- 15 минути, без да се отваря капака.



Добър апетит!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар