петък, 5 февруари 2016 г.

Прасковки

Прасковките са спомен от детството на повечето от нас, но толкова години така и не събрах смелост или не намирах време да ги приготвя вкъщи.
Оказа се много по- бързо и лесно, отколкото си мислех. 
Търсейки подходяща рецепта, накрая си сглобих моя собствена, събрана от няколко.

 И така, 
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:


  • 4 големи яйца
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 пакетчета амонячна сода 
  • 1 ч.ч.сода бикарбонат
  •  ванилия
  • 9 ч.ч.брашно (малко над 1 кг.)
Използвах малка чаша от 200 мл.

Яйцата се разбиват много добре, към тях се прибавя захарта и отново се разбива, докато се получи пухкав крем.
И двете соди се разбъркват с киселото мляко и след като се активизират, се добавят към разбитите яйца.
Добавя се и олиото.
Накрая малко по малко се добавя и брашното, до получаване на меко, но нелепкаво тесто. Аз бърках с кухненски робот, но може и с омесване,
Оформят се топки, наистина малки, с големината на монета от 1 лв. , защото при печенето бухват доста.
При необходимост може да се оформят с влажни ръце. Това помага съшо, за да станат по- гладки топчета, а от там и да не се напукат при печене.
Пекат се в предварително загрята фурна, на 170 градуса,
От тази тоза на мен ми се получиха 3 тави.
Дълбаят се почти веднага, след като се извадят от фурната. 
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДОКАТО СА ТОПЛИ!!!
Иначе рискувате да се счупят и да не могат да се издълбаят.
За предпочитане е да се използва ножче, а не лъжица.
И така, докато дълбаете първите изпечени топчета, се пече следващата тава.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖА:

издълбаните трохички
3 с.л. какао на прах
200 гр. краве масло
6 с.л. захар
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. смлени орехи
ванилия

Млякото, маслото, захарта и какаото се загряват в касерола, на умерен огън, докато се получи еднородна смес.
Свалят се от котлона и към ванилията, орехите и трохичките от издълбаването.
Разбърква се много добре.

С малка лъжичка се пълнят издълбаните половинки и се слепват две по две.




ЗА УКРАСАТА:

Червена и жълта сладкарска боя
Захар за поръсване
Листенца чемшир за уркаса

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛЗВАЙТЕ РЪКАВИЦИ!!!

Слепените прасковки се потапят в разтворените бои, първо в червената едната половина, а после и в жълтата.
Аз използвах четка. Беше ми по- лесно и по- бързо.
Не забравяйте ръкавиците!!!
Накрая се овалват в захар и се подреждат в подходящ съд.
Да Ви е сладко!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар