Оказа се много по- бързо и лесно, отколкото си мислех.
Търсейки подходяща рецепта, накрая си сглобих моя собствена, събрана от няколко.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
- 4 големи яйца
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.ч. олио
- 2 пакетчета амонячна сода
- 1 ч.ч.сода бикарбонат
- ванилия
- 9 ч.ч.брашно (малко над 1 кг.)
Яйцата се разбиват много добре, към тях се прибавя захарта и отново се разбива, докато се получи пухкав крем.
И двете соди се разбъркват с киселото мляко и след като се активизират, се добавят към разбитите яйца.
Добавя се и олиото.
Накрая малко по малко се добавя и брашното, до получаване на меко, но нелепкаво тесто. Аз бърках с кухненски робот, но може и с омесване,
Оформят се топки, наистина малки, с големината на монета от 1 лв. , защото при печенето бухват доста.
При необходимост може да се оформят с влажни ръце. Това помага съшо, за да станат по- гладки топчета, а от там и да не се напукат при печене.
Пекат се в предварително загрята фурна, на 170 градуса,
От тази тоза на мен ми се получиха 3 тави.
Дълбаят се почти веднага, след като се извадят от фурната.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДОКАТО СА ТОПЛИ!!!
Иначе рискувате да се счупят и да не могат да се издълбаят.
За предпочитане е да се използва ножче, а не лъжица.
И така, докато дълбаете първите изпечени топчета, се пече следващата тава.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖА:
издълбаните трохички
3 с.л. какао на прах
200 гр. краве масло
6 с.л. захар
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. смлени орехи
ванилия
Млякото, маслото, захарта и какаото се загряват в касерола, на умерен огън, докато се получи еднородна смес.
Свалят се от котлона и към ванилията, орехите и трохичките от издълбаването.
Разбърква се много добре.
С малка лъжичка се пълнят издълбаните половинки и се слепват две по две.
ЗА УКРАСАТА:
Червена и жълта сладкарска боя
Захар за поръсване
Листенца чемшир за уркаса
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛЗВАЙТЕ РЪКАВИЦИ!!!
Слепените прасковки се потапят в разтворените бои, първо в червената едната половина, а после и в жълтата.
Аз използвах четка. Беше ми по- лесно и по- бързо.
Не забравяйте ръкавиците!!!
Накрая се овалват в захар и се подреждат в подходящ съд.
Да Ви е сладко!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар